Општина Бела Паланка
званична презентација општине

Републички фестивал по 27. пут одржан у Белој Паланци

Од 10-11. јуна у Белој Паланци је одржан 27.Фестивал уметничке игре младих Србије ''Дани игре''. На фестивалу су учествовале балетске групе у 4 старосне категорије из 10 градова Србије (Пожаревац, Петровац, Смедерево, Ниш, Краљево, Београд, Бор, Уб, Ужице и Бела Паланка).

Фестивал  језавршену суботу, 11. јуна,  свечаном поделом награда на летњој позорници на Врелу.

Свеукупни победник овогодишњег фестивала Дани игре је балетски студио ''Амадеус'' из Пожаревца који је освојио награде у све 4 старосне категорије. Кореограф овог балетског студија који је добио награду и за најбољи костим је Маја Скендеровић Бонић. Према одлуци жирија прво место у нижем узрасту припало је балетском студију  "Елене Пилипенко" из Ниша за кореографију  ''Мишићи и мачке'', друго место освојио је балетски студио ''Амадеус'' из Пожаревца за кореографију ''Амадеусова симфонија'',а треће место припало је балетском студију „Мага Магазиновић“из Ужица за кореографију ''Луткице и зла вештица''.

Жири у саставу:Софија Фекете-солиста балета Народног позоришта из Београда, председник жирија; Маја Ковачевић-први солиста балета Народног позоришта из Београда и Сања Цвркотић-кореограф, педагог и извођач из Београда, ове године није доделио награду за прво место у средњем узрасту.  Друго место су поделиле чланице балетског студија из Пожаревца које су се представиле кореографијом ''Лотосов цвет'' и чланице плесне групе Центра за културу Бела Паланка које су извеле кореографију ''Играјмо се''. Треће место у средњем узрасту поделили су плесни клуб ''Атена'' са Уба који је наступио са кореографијом ''Казино'' и балетски студио установе за културу такође са Уба који је извео кореографију ''Најлепше је на плажи''. У вишем узрасту кореографијом ''Излаз'' , кореографа Милице Митић, чланице плесне групе Центра за културу освојиле су прво место, балерине из Пожаревца са кореографијом ''Пера'' освојиле су друго место, а треће место припало је балетском студију из Ужица за кореографију ''Лилац фаириес''. КУД Абрашевић из Краљева освојило је прво место у категорији одраслих. Чланице овог студија извеле су кореографију ''Кавез'' која је проглашена за најбољу на фестивалу. Кореографија ''Паунов плес'' балетског студија из Пожаревца освојила је друго место,а треће место је припало плесном клубу Спектар из Краљева за кореографију ''Пинап гирлс''.  У категорији соло прво место освојила је Миљана Николић из плесног клуба ''Лидо'' из Бора. Захвалнице свим учесницима фестивала доделио је  Мирослав Милошевић - директор Центра за културу Бела Паланка,а дипломе и награде најбољима уручио је председник општине Бела Паланка Александар Живковић који је затворио фестивал. Живковић је овом приликом рекао да је фестивал ‘’Дани игре’’доказ да и мале средине, попут Беле Паланке, могу успешно да организују републичке манифестације. „Захваљујући Министарству културе,али и Центру за културу, који је успешно организовао фестивал, успели смо да и поред бројних тешкоћа одржимо фестивал ида ове године окупимо учеснике из многих градова Србије“, истакао је Живковић.

Пред препуном летњом позорницом након затварања фестивала наступила је поп-певачица Милена Вучић.

Powered by Vladimir Jocic