Општина Бела Паланка
званична презентација општине

Друга седница Националног савета за регионални развој одржана у Белој Паланци

       Друга седница Националног савета за регионални развој одржана је у петак 27. маја у сали Скупштине општине Бела Паланка. Седници су присуствовали председник Националног савета,министар економије и регионалног развоја, Небојша Ћирић, потпредседница Владе Верица Калановић, министар за животну средину, рударство и просторно планирање Оливер Дулић и други високи званичници из ресорних министарстава, представници региона, градоначелници градова и председници општина, као и директори националних агенција. Седници је у име града домаћина Беле Паланке присуствовао председник општине Бела Паланка Александар Живковић.

„Влада Републике Србије основала је Национални савет за регионални развој ради обезбеђивања и унапређивања регионалног развоја, а након прве конститутивне седнице ово је друга седница Националног савета која је с циљем одржана у Белој Паланци која спада у 4. категорију неразвијених општина“, рекао је председник Националног савета министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић на конференцији за новинаре и најавио оснивање регионалних агенција за развој у Србији, које би имале за циљ унапређење регионалног развоја и подршку привредним друштвима и предузетништву у одређеном региону.

       Уз констатацију да је Србија земља са највећим регионалним разликама у Европи,потпредседница Владе РС Верица Калановић је рекла да се доста новца издваја како би се ове разлике уклониле и да је она са задовољством прихватила функцију председника радне групе за израду Нацрта националног плана регионалног развоја за период од 10 година.

        Министар за животну средину, рударство и просторно планирање Оливер Дулић је након друге седнице Националног савета за регионални развој рекао да мале и неразвијене општине попут Беле Паланке своју шансу треба да нађу у тзв.зеленој економији која подразумева изградњу постројења за рециклажу, коришћење обновљивих извора енергије и природних потенцијала.

      Председник општине Бела Паланка и члан председништва Сталне конференције градова и општина Александар Живковић је изразио задовољство што је наша општина изабрана да буде домаћин седнице Националног савета за регионални развој и да је за неразвијене општине у Србији веома важно формирање регионалних развојних савета како би се успоставио равномернији регионални развој у Србији :

     Након седнице Националног савета за регионални развој и конференције за новинаре чланови Националног савета обишли су Компанију за прераду меса Сим импекс у Белој Паланци која је једна од већих извозника производа од меса из Србије у земљама Европске уније.

Powered by Vladimir Jocic