Општина Бела Паланка
званична презентација општине

05. јул Дан општине Бела Паланка

Празник Општине обележен је бројним манифестацијама, почев од 02. до 05. јула 2010. године.
У холу Центра за културу, у петак, 02. јула 2010. године одржана је промоција књиге „Завичај у огледалу времена“ аутора професора Милосава Петровића.
У организацији Центра за културу, у суботу, 03. јула, на летњој позорници Врело, одржан је концерт под називом „Ко некад у 8“.
Дана 04. јула уприличено свечано потписивање два Споразума о сарадњи.

Потписан је споразум о сарадњи између општине Бела Паланка и општине Пећинци, којим је, између осталог, предвиђено пружање подршке на плану  унапређења одрживог привредног развоја, кроз умрежавање малих и средњих предузећа, развој заједничких пословних институција и др. Председник општине Синиша Вуков  рекао је да ће општина Пећинци покушати да своје искуство развоја привреде, које је стекла у протеклих десетак година, пренесе општини Бела Паланка.
Такође, потписан је и Споразум о сарадњи општине Бела Паланка са братским општинама Етрополе-Република Бугарска, Мелисиа-Република Грчка и Козарска Дубица-Република Српска, којим су потврђене раније  успостављене везе  и  постављени темељи за развијање још јаче сарадње у области развоја туризма, промоције културно-историјског наслеђа и природних вредности.  Председници братских општина, Богомил Борисов Георгијев ( Етрополе), Манолис Графакос (Мелисиа), Стојан Бањац (председник Скупштине општине Козарска Дубица) и Александар Живковић, председник општине Бела Паланка, истакли су значај успостављања оваквог вида сарадње, сматрајући га полазном основом за конкурисање код Европске комисије, фондова, донатора и потенцијално обезбеђивање, атрактивности своје локалне заједнице, на добробит и својих грађана али и туриста.
Након потписивања Споразума, у недељу увече на летњој позорници Врело одржан је заједнички културно уметнички програм братских општина. Свој  фолклор, културу и музику приказали су културни ансамбли и појединци из Грчке, Бугарске, Републике Српске и Србије.
На Дан општине, 05. јула 2010. године, Светом Архијерејском литургијом, коју је служила Његова Светост Патријарх Српски Иринеј, и звонима из Храма Вазнесења Господњег, започело је обележавање Дана општине Бела Паланка.
Реконструисану цркву Вазнесења Господњег, као и Парохијски дом  освештао је Патријарх српски Иринеј, поручивши  да се  људи вреднују делима својим и оним што оставе поколењима. Његова Светост Патријарх српски Иринеј уручио је грамате представницима институција и појединцима који су помогли реконструкцију цркве у Белој Паланци. Председнику општине Бела Паланка Александару Живковићу уручен је орден Светог Саве – највише признање Српске Православне цркве, а крстом Цара Константина награђени су Љиљана Петковић и Срђан Павловић.
Након освећења Парохијског дома свечано је отворена нова Градска пијаца, чију је изградњу финансирало Министарство за национални инвестициони план. Врпцу је свечано пресекла министарка Верица Калановић.
Новоизграђене просторије Општинске управе, отворио је помоћник министра за државну управу и локалну самоуправу Александар Радосављевић,  чије је Министарство у  значајној мери потпомогло рализацији овог пројекта.
У сали Центра за културу одржана је свечана Академија поводом Дана општине. Обраћајући се присутнима, Његова Светост Патријарх Српски Иринеј нагласио је да се Бела Паланка поред обнове у материојалном, обнавља и у духовном смислу.
Заменик председника Владе Републике Србије Ивица Дачић, је на свечаној Академији рекао да је општина Бела Паланка од стратешког значаја и питање развоја ових општина је питање од националног интереса  а не само проблем локалних самоуправа.

Деоницу путa од места званог „Три моста“  до манастира Св. Димитрије  у Дивљани, чију је реконструкцију финансирало ЈП Путеви Србије, отворио је заменик председника Владе Републике Србије Ивица Дачић и истакао да ће та саобраћајница  омогућити  лакши живот мештанима и допринети развоју општине Бела Паланка. Такође је истакао да држава мора низом мера да спречи миграцију становништва и доведе инвеститоре у наразвијена подручја.
Након отварања пута, гости су обишли Конак мастира Св. Димитрије.
Концертом Биљане Крстић и групе Бистрик, који је одржан на летњој позорници Врело, завршено је обележавање Дана општине Бела Паланка.

Председник општине Бела Паланка, Александар Живковић истакао је да је  период између два општинска празника био тежак, али је упркос томе доста урађено. Завршено је више важних инфраструктурних објеката уз помоћ Републике и донатора, али да би Бела Паланка изашла из круга сиромашних потребно је значајно поправити привредну слику. „Катарстрофална приватизација довела је до гашења предузећа и великог броја незапослених. У наредном периоду приоритет ће нам бити  отварање нових радних места, а основа за то је Стратегија развоја од 2010. до 2020. године, коју смо урадили у сарадњи са Европском унијом. Предуслове за бржи развој видимо у изградњи Коридора 10 и модернизацији железничке пруге. До нових радних места може се доћи и отварањем фабрике цемента, фабрике воде и развојем туризма. Бела Паланка је јединствена по томе што је окружују три парка природе – Стара планина, Сува планина и Сићевачка клисура и то је одлична основа за развој туризма. Такође пуно полажемо на оживљавање  пољопривредне производње, пре свега воћарства и сточарства.“
Имамо разлога да будемо поносни на оно што смо постигли и част да угостимо и изразимо захвалност свима који су помогли да остваримо напредак Општине Бела Паланка.

Овде можете видети галерију слика са прославе.


 

Powered by Vladimir Jocic