Општина Бела Паланка
званична презентација општине

„Нађи времена“ за бесплатан гинеколошки преглед

Београд, 24. октобар 2017. – Општина и Дом здравља Бела Паланка подржали су кампању "Нађи времена" која се спроводи уз финансијску подршку Европске уније, Владе Швајцарске и Владе Републике Србије, преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, а у партнерству са Министарством здравља Републике Србије, у оквиру које ће организовати дан бесплатних превентивних гинеколошких прегледа 2. новембра 2017. године. Кампања "Нађи времена" има за циљ да информише жене о значају превенције и раног откривања рака дојке и рака грлића материце.

 

"Дан отворених врата" за бесплатне превентивне гинеколошке прегледе биће организован 2. новембра 2017. године од 7 до 20 часова, за све заинтересоване жене, без обзира да ли имају здравствену књижицу или не.

 

Волонтерке кампање “Нађи времена” и патронажне сестре Дома здравља Бела Паланка, спровешће акцију информисања са анонимним анкетирањем жена, 27. октобра 2017. године испред градске пијаце, од 10 до 13 часова. Информативна акција и анонимно анкетирање имају за циљ да се утврде најчешћи разлози за одлазак, односно неодлазак на редовне гинеколошке прегледе и додатно охрабри жене да пронађу времена за очување свог здравља. Током акције биће подељене бесплатне брендиране мајице са логом кампање "Нађи времена", намењене женама које буду учествовале у анонимном анкетирању.

 

Због великог интересовања, молимо све грађанке које су заинтересоване за бесплатне превентивне прегледе да током трајања акције информисања 27. октобра 2017. године закажу термин код присутног особља Дома здравља, или на телефон Одељења за здравствену заштиту жена 018/855-552 у периоду од 10 до 14 часова сваког радног дана, почев од данас. У случају да нисте заказали преглед, довољно је да се појавите 2. новембра 2017. године у периоду од 7 до 20 часова, где ће вас особље Дома здравља примити и упутити на преглед.  

 

Са циљем да се омогуће бољи услови рада и унапреди здравствена заштита жена, Европска унија и Влада Швајцарске преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, донирали су нову опрему за гинеколошку ординацију у Дому здравља Бела Паланка у вредности од 9.300 евра (хттпс://еуропа.рс/европска-донација-медицинске-опреме-за-боље-здравље-зена/ ).

 

Према статистичким подацима, Србија је међу водећим земљама у свету по броју оболелих жена од рака дојке и грлића материце.

• Рак дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена у Србији

• Једна од осам жена оболи од рака дојке

• У Србији годишње оболи око 4.600 жена, а њих 1.600 изгуби битку са овом болешћу

• Рак грлића материце је други водећи узрок обољевања и четврти узрок умирања од рака код женске популације у Србији 

• Сваког дана четири жене оболе од рака грлића материце

• У Србији годишње оболи више од 1.300 жена, а њих 500 прерано заврши живот

За преглед ти је довољно само 30 минута, а може ти сачувати живот и унапредити здравље.

 

Кампања „Нађи времена“ 

 

Кампања „Нађи времена“,  коју  финансирају Европска унија, Влада Швајцарске и Влада Републике Србије преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, има за циљ  унапређење репоруктивног здравља жена у девет програмских општина - Алексинцу, Белој Паланци, Брусу, Бабушници, Дољевцу, Гаџином Хану, Књажевцу, Мерошини и Сврљигу. 'Нађи времена''. Кроз низ информативно-едукативних активности и организовање дана отворених врата у домовима здравља, у оквиру кампање, која се током октобра и новембра 2017. године спроводи уз организациону и ПР подршку  агенције В+О Цоммуницатон, жене ће се информисати и охрабрити да иду на редовне прегледе, а допринеће се бољем и квалитетнијем животу жена кроз разумевање значаја превенције и раног откривања канцера дојке и глића материце.

 

Општине обухваћене програмом Европски ПРОГРЕС који спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.  

Powered by Vladimir Jocic