Општина Бела Паланка
званична презентација општине

ЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ПОВОДОМ 8.МАРТА – МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ЖЕНА

Свим суграђанкама испред Општине Бела Паланка и у своје лично име упућујем искрене честитке поводом 8. марта - Међународног дана жена.

Овај празник је симбол борбе за равноправност жена, борбе која је већ дала значајне резултате, али која нас и даље подсећа да се сви морамо залагати како бисмо имали једнаке могућности и прилике. Жене и даље носе већи терет породице, а показују једнаку пожртвованост и одлучност у послу који обављају.

У Белој Паланци имамосве више жена које су доминантне на јавним фукцијама у локалној самоуправи, култури, образовању, здравству и које своје послове обављају веома одговорно и савесно. Оне су на тим позицијама јер су се издвојиле и биле примећене својим квалитетним и ефикасним радом. Својим ангажовањем и несебичним залагањем, свакодневно доприносе развоју и просперитету нашег места.

Општина Бела Палака спроводи све активности како би наша локална заједница функционисала на принципима родне равноправности, која подразумева једнаку заступљеност мушкараца и жена у свим областима живота, једнаку одговорност као и исте могућности за економску независност. Као потписница Европске повеље о родној равноправности Општина Бела Паланка је усвојила Локални акциони план за унапређење родне равноправности од 2016. до 2018.године. Овај план дефинише активности које спроводимо како би унапредили родну равноправност и побољшали положај жена на територији наше општине.У оквиру локалног плана реализујемо пројекат ‘’Јаче жене за боље сутра’’, чији је циљ економско оснаживање жена на територији наше општине. Не смемо заборавити чињеницу да је оснаживање жена за учешће у привредном животу неопходно за изградњу јаке привреде, успостављање стабилног привредног друштва и унапређење квалитета живота не само жена већ и породица и комплетне друштвене заједнице.Због тога нам предстоји још ангажовања и радана економском оснаживању жена, пружању правне сигурности како би спречили сваку дискриминацију и осигурали равноправност.

Морамо бити свесни чињенице да жена данас доприноси друштву, држави и својој породици више него икад. Тај допринос морамо ценити и морамо вредновати. Сталним указивањем на значај улоге жене у породици и друштву и ценећи њен рад на било ком пољу утичемо да наше место постане још боље и хуманије. 

Желим данас да истакнем изузетно поштовање и захвалност свим нашим суграђанкама на пожртвованости и доприносу да Бела Паланка буде боље место за живот. Желим да вам сваки дан буде подједнако добар и успешан јер сте ви највећи стуб и ослонац сваке породице а самим тим и нашег друштва. 

Powered by Vladimir Jocic